Case JCL: Nederlands voor 23 arbeidsmigranten

Wat drijft ons iedere dag? Waarvoor komen we ons bed? Wat maakt ons trots op wie we zijn? Met het gehele team van DOC Opleiding & Training is dat ongetwijfeld dat we door ontwikkeling een verschil willen maken. Voor organisaties, teams én het individu!

Hoe mooi zijn dan ook de succesverhalen van onze betrokken docenten en trots cursisten.  Onderstaande verhaal is zo’n voorbeeld waarvan ons hart sneller gaat kloppen. Niet alleen het verhaal op zichzelf, óók de twinkeling in de ogen van de docent maakt dat we dit verhaal graag met jullie delen.

Een Taalcursus van DOC is meer dan alleen de taal

Voor JCL Logistics mochten we onlangs een taaltraining geven aan 23 Slowaakse en Poolse medewerkers. Stuk voor stuk arbeidsmigranten die werken in een land en omgeving waar niet alleen de taal nieuw is, maar ook de cultuur anders is dan wat ze thuis gewend zijn. Daarom ontwikkelden we voor JCL een taaltraining op maat.

Aan de hand van 8 dagelijkse thema’s leerden we ze behalve de taal, ook veel over de Nederlandse cultuur en communicatievormen.

Veilig en vertrouwd leerklimaat voor alle deelnemers

In een groep direct aan de slag met een nieuwe taal die je nog niet machtig bent. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Voorwaarde voor succes is daarom een veilig en vertrouwde leeromgeving zodat elke deelnemer zich op z’n gemak voelt.

“Bij JCL was de saamhorigheid, het onderling respect en vertrouwen in de groep groot. Dat maakte dat de rollenspellen, met bijbehorende woordenschat-, luister- en leesopdrachten op een ontspannen manier geoefend kon worden.”

Heleen van der Mast
docent Nederlands

Daarbij kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe stel ik mezelf voor?
  • Hoe moet ik me op het werk ziek of beter melden?
  • Hoe bestel ik iets in de winkel?
  • Hoe wijs ik iemand de weg?
  • Hoe maak ik een afspraak bij de huisarts?

Ruimte voor vakinhoudelijke gesprekken

Behalve alledaagse situaties en algemene gesprekken was er ook ruimte voor vakgesprekken. Hoe waarschuw je iemand in een gevaarlijke situatie? De teamleider die aan een nieuwer medewerker de werkzaamheden uitlegt en daarbij de begrippen ‘eerst’, ‘daarna’ en ‘tot slot’ gebruikt.  En niet te vergeten: welke begrippen horen bij een functioneringsgesprek?

Trots op het resultaat

“Mogen de cursisten trots zijn op het volbrengen van deze uitdaging? Jazeker! Als voor een van de cursisten het functioneringsgesprek een positief effect heeft en de ander vertelt dat hij een tafel in een Nederlands restaurant gaat reserveren, dan is de missie geslaagd!”

Brigitte Gielen
HR Manager JCL Logistics

Met de taaltrainingen van DOC gaan we graag net dat stapje verder. Met dank aan onze bevlogen docenten leer je niet alleen een voor jou nieuwe taal, maar je leert ook meer over de cultuur en communicatievormen. Wij geloven erin dat dit de betrokkenheid van medewerkers vergroot. We geven ze handvatten zodat ze zich ook maatschappelijk ontwikkelen. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.