Ik oordeel minder snel

Als ik na een training Leidinggeven, Samenwerken of Communiceren aan de deelnemers vraag wat ze het meest leerzaam vonden, is het antwoord héél vaak: ‘ik oordeel minder snel’, ‘ ik stel meer vragen’, of ‘ik focus meer op de ander’. Een theoretisch model dat veel gebruikt wordt in trainingen is het ‘Zes denkhoeden model’ van Edward De Bono. Wat is dat, ‘focussen op de ander’ en hoe doe je dat?

Zes typen mensen

Volgens De Bono bestaan er zes typen mensen. Dat is natuurlijk overdreven, want je kunt niet de hele mensheid in zes groepen verdelen. Toch is het zo dat ieder mens door ‘een eigen bril kijkt’. Het model is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Voor het herkennen van wat de ander belangrijk vindt, is het echter wel een handig hulpmiddel.

In de training Persoonlijke Communicatie ga je aan de slag met je eigen manier van communiceren. In vier bijeenkomsten leer je mensen in jouw omgeving met meer tact te benaderen en jouw sociale contacten te bevorderen. Je leert stressvolle situaties te voorkomen en/of effectiever te hanteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *