Innoveren doe je met geschoolde medewerkers

“Ben jij als ondernemer bezig met innoveren? Letterlijk betekent innovatie ‘vernieuwing’. In de praktijk blijkt de definitie van innovatie niet zo eenduidig maar als je een product of proces verbetert, innoveer je al.”

Bron: MKB Servicedesk

Innoveren is dus iets van iedere dag, in het bedrijf, samen met alle medewerkers. Hoe pak je dat aan en hoe zorg je dat je dit ook werkelijk in gang zet. Hoe zorg je dat je met zijn allen voor verandering gaat en wat is de beste manier om tot goede ideeën te komen? Vragen van medewerkers om mee te denken met het bedrijf om samen stap voor stap beter te worden vraagt een open houding en oefening.

Je hoeft ook niet meteen met een revolutionaire vinding te komen. Begin met kleine verbeterpunten en bouw dat verder uit waarbij je ook je medewerkers eigenaar van een verandering en vernieuwing durf te maken.

Leg een goede basis voor innovatie door je medewerkers te scholen zodat ze ook in staat zijn mee te denken. Dat kan bijvoorbeeld een cursus zijn in managementvaardigheden, communicatie, logistiek, bedrijfskunde of sales.

Ook op ICT gebied valt er veel te winnen. Neem bijvoorbeeld Excel. Van basis tot Superuser is het een gereedschap waar veel mee gebouwd en geanalyseerd kan worden. Wat in de bedrijfsapplicaties soms lastig en kostbaar is om te implementeren kan in Excel snel en eenvoudig gebouwd worden.

Meer kennis van de medewerkers op dit gebied levert veel voordeel op.

Geef je medewerkers extra bagage en daag ze uit mee te gaan denken.